Vilket är bästa sättet att gå ner i vikt snabbt? Vad är bästa tipsen & den bästa dieten för att gå ner i vikt och bli smalare?

Många dieter sägs vara rena mirakelkurer för att gå ner i vikt snabbt och det finns många träningsmetoder som nästan garanterar en slankare kropp.

Men det finns inte några mirakelkurer eller superövningar för magen för att gå få en smalare midja.

Utan det bästa tipsen för att gå ner i vikt och få en slankare kropp är att förstå lite av hur kroppens förbränning och kalorier/kcal* fungerar.

* Det som i dagligt tal benämns som kalorier är egentligen kilokalorier, kcal. 

 

1 kg kroppsfett består av 7500 kcal och för att bli av med 1 kg fett så måste kroppen förbränna minst 7500 kcal.

 

Och 7500 kcal är en stor mängd vilket gör att det är svårt att enbart motionera bort fett utan för att bli av med kroppsfett och gå ner i vikt så måste även kaloriintaget begränsas.

En tjej på 65 kg måste springa i hela ca 18 timmar för att kroppen ska förbruka 7500 kcal och en man på 90 kg måste springa i ca 15 timmar.

Att även som många på gymmet gör, träna magmuskulaturen fanatiskt i hopp om att bli av bukfetma, är även det ganska verkningslöst utan i många fall får det en motsatt effekt då större magmuskler under bukfetman får midjan att bli bredare istället för tvärtom.

En tjej på 65 kg som tränar magmuskulaturen i 10 set á 15 reps förbränner endast ca 50 kcal vilket kan jämföras med löprunda motsvarande samma tidsåtgång där ca 200 kcal förbränns.

Vissa bantningsmetoder anser att man inte ska behöva räkna kalorier för att gå ner i vikt och man behöver väl inte räkna enskilda kalorier men om man har en övergripande koll på dem och förstår hur kroppens förbränning fungerar, så möjliggör det för det effektivaste sättet att gå ner i vikt snabbt.

Med kunskap om kaloriförbränning så inser man snabbt att om man vill bli av med 1 kg fett via en diet där kalori intaget skärs ner med det ganska normala 500 kcal per dag, så tar det 15 dagar (7500/500 kcal = 15).

Och just detta är fysikaliska fakta som det inte finns några genvägar runt och de dieter och bantningsmetoder som påstår något annat, far fram med osanningar.

Så det bästa och effektivaste sättet att gå ner i vikt är att kombinera kaloriförbrännande motion (träning där många av kroppens muskler får arbeta, som löpning, skidåkning, simning etc.) med ett lägre kaloriintag.

Sen är det viktigt att inte minska kaloriintaget för mycket då det riskerar att muskelmassa förloras. Tyvärr har kroppen lättare att förlora muskler än fett. Vid träning bryts muskulaturen ner och kroppen behöver, främst proteiner men även kolhydrater (varav båda innehåller kalorier) för att bygga upp dem igen.

 

Ett bra hjälpmedel för att gå ner i vikt och få en övergripande koll på kaloriförbränningen (samt även kaloriintag om man vill) är ett aktivitetsarmband.

 

 

 

Taggar: Bra, bästa sättet att gå ner i vikt snabbt. Bra, bästa tipsen, dieten för att gå ner i vikt snabbt