Pec deck flyes i maskin är vid rätt teknik och utförande en riktigt bra basövning för hela bröstet och speciellt bröstets centralare delar.

Ofta diskuteras om pec-deck är en bra eller dålig övning och det har att göra med att många pec-deck maskiner är konstruerade så att man sitter för lågt, vilket innebär att muskelarbetet förläggs till axlarna istället för bröstmuskulaturen.

Sen är pec-deck även en ”allt eller inget” övning som om den utförs felaktigt, blir ganska verkningslös och i vissa pec-deck maskiner t.o.m. skadlig för axlarna.

För att pec-decken ska bli skonsam och effektiv skall armbågarna arbeta i en nivå under bröstvårtorna. Därför skall sitsen om möjligt höjas maximalt och om det inte räcker till är ett tips att viktskivor kan användas för att sitta på.
Armbågsspetsarna skall befinna sig 4-5 cm under bröstet vid övningsutförandet.

När man sitter rätt utförs övningen genom att handtagen fattas och förs till ett startläge som sträcker ut bröstmuskulaturen så mycket som möjligt.

 

Startläge - Pec deck i maskin vid rätt teknik och utförande

Startläge – Pec deck i maskin vid rätt teknik och utförande

 

Starta övningen genom att andas in och pressa ihop handtagen med armbågarna (inte händerna som bara ska vila på kuddarna).

I slutläget pressas handtagen ihop maximalt i 1-2 sekunder samtidigt som man andas ut.

Sänk tillbaka vikten långsamt samtidigt som du andas in och upprepar rörelsen.

 

Slutläge - Pec deck i maskin vid rätt teknik och utförande

Slutläge – Pec deck i maskin vid rätt teknik och utförande

 

Då pec-decken är en allt eller inget övning är det även viktigt att inte alltför tunga vikter används så att övningsutförandet blir lidande.

 

Taggar: Pec-deck Flyes i maskin. Bra eller dålig övning? Tips, utförande och teknik (för både tjejer och killar).

 

Läs mer om pec-deck på muscles.se

 

Samtliga rekommenderade bröstövningar: Lutande bänkpress – Cable cross – Pec-deck flyes – Cable cross med hög lutning – Breda V-dips