Effektiv löpning – Snabbare löpning är möjligt att få till även om man energiskt tränar muskelvolym uppbyggande styrketräning.

På samma sätt som kroppens anatomi och biomekanik kan användas för att träna styrketräning optimalt kan den användas för bli en snabbare löpare och vidta träning för att få ett snabbare löpsteg.

 

Här följer ur biomekaniken några enkla metoder för att bli en snabbare löpare:

 

 • Låt armarna pendla rak fram och bakåt, undvik rörelse i sidled.

 

 • Armarna skall hållas i en 90 graders vinkel med händerna formade till en mjuk näve.

 

 • Kram inte med händerna, spänn inte käkarna utan var avslappnad i ansiktet.

 

Snabbare löpning, Effektiv löpning

 

 • När det gäller själva löpsteget så ska inte foten sättas ner tungt när man springer utan försök att ha så lite kontakt med underlaget som möjligt, ungefär som att man springer i sand och vill göra så lite skoavtryck som möjligt.

 

 • Man skall alltså undvika att sätt ner hälen först då det innebär en tung fotisättning och genom att detta löpsteg innebär att man ”rullar” över foten, så därav har man mycket kontakt med marken.

 

 • Att sätt i fotens mittdel först ger en mindre tung fotisättning och en kortare kontakt med underlaget, så detta löpsteg är betydligt bättre.

 

 • Men det allra snabbaste löpsteget är att sätta ner främre delen av foten först när man springer. Kontakten med underlaget blir kort och fotisättningen blir lätt.
  Den enda nackdelen med att sätta ner framfoten först är att det blir påfrestande för vaderna om man springer i timmar, som ett maratonlopp.

 

Snabbare löpare, träning. Snabbare löpning, löpsteg

 

 • Sedan är det viktigt att inte att lyfta knäna för högt när man springer samt att inte ha för lång steglängd, utan framfoten skall sättas ner rakt under din tyngdpunkt, dvs. rakt under höften.

 

Och avslutningsvis den metod som är allra bäst när det gäller att åstadkomma en snabbare löpning och få ett snabbare löpsteg:

 

 • Att sparka den bakre hälen mot rumpan. När hälen sparkas mot rumpan nyttjas både den starka sätesmuskulaturen och hastrings musklerna maximalt vilket gör att det bakre benet automatiskt pressas framåt.
  I de flesta fall behöver man inte sparka så högt utan en liten kick mot rumpan räcker.

 

Kicka hälen mot rumpan för snabbare löpning, löpsteg

 

 

 

Taggar: Effektiv löpning. Snabbare löpning, löpsteg. Snabbare löpare, träning.