Den vanliga T-bar rodd’en är en övning som påfrestar korsryggen väldigt mycket och som kräver svår teknik vid rätt utförande.

Denna specialvariant med utförande i dragmaskin istället för med stång och ett smart tips om ett 3-5 cm tjockt underlag under framfoten, förvandlar T-bar rodd/rowing till en allra bästa ryggövning för hela ryggen.

Underlägget förhindrar en framrotation av ryggraden som ofta leder till ryggproblem och genom att övningen utförs i dragmaskin så uppnås ett längre och ett större sträck i latissimus, än om övningen skulle utförts med T-bar rodd stång.

Handtaget som skall användas ska vara rakt och rekommenderat är 10-12 cm mellan händerna.

Övningen startas genom att börja dra upp vikten med ben och rygg för att till sist avsluta den med armarna för att få upp handtaget helt mot bröstet. Håll emot med ben och korsrygg på vägen upp då detta ger en mycket effektiv kontraktionsfas för latissimus samt undvik att sträcka på benen alltför mycket i  slutläget.

 

Startläge - T-bar rodd special - Bästa ryggövning

Startläge – T-bar rodd, rowning special

 

Eftersträva att hålla huvudet högt under hela rörelseutförandet och i slutläget av övningen ska skuldrorna hållas ihop.

 

Slutläge - T-bar rodd special - Bästa ryggövning

Slutläge – T-bar rodd, rowning special

 

 

Taggar: Bästa ryggövning. T-bar rodd, rowning special. Teknik, utförande, tips (för både tjej och kille)

 

Jämför med vanlig T-bar rodd med T-stång

 

Samtliga rekommenderade ryggövningar: T-bar rodd, rowning specialSmala latsdrag framför huvudetV-latsdrag / Latsdrag med v-handtag – Vanliga marklyft – Rygglyft / hyperextensions