Marklyft är en av de tre klassiska basövningarna tillsammans med benböj och bänkpress.

Dock utförs ofta marklyft med fel teknik och utförande av många, som ofta leder till ryggproblem. En vanlig anledning till dessa problem är att marklyften utförs alltför mycket med korsryggen och alldeles för lite med benen samt att ofta används alltför tunga vikter i hopp om att därigenom kunna bli starkare i marklyft,

Vid korrekt utförande är dock marklyft en väldigt bra övning för både styrka och volym men att lära sig ett korrekt utförande och att bli riktigt stark i marklyft, kan vara både svårt och ta lång tid.

Men det är det värt för för när väl markyften utförs korrekt tar övningen effektivt på korsryggen, sätesmusklerna samt lårens fram- och baksida.

 

Rätt utförande av marklyft – Tips och teknik (för både tjej och kille) 

Fatta stången med omvänt grepp (växla greppet vartannat set) och det skall vara axelbrett mellan händerna.

Böj på knäna och fäll ryggen så att tyngdpunkten hamnar på främre delen av foten där den även skall vara under hela utförandet av marklyftet, vilket skonar korsryggen effektivt och gör att större delen av belastningen förläggs till benen.

 

Startläge_Marklyft tips, teknik, utförande. Bli starkare i marklyft

Startläge – Rätt utförd marklyft teknik

 

Börja övningen med att sträcka på benen långsamt och där ryggen hålls kvar i framfält läge så länge spänningen kvarstår i benen och först när den släpper, rätas ryggen ut.

 

Slutläge_Marklyft tips, teknik, utförande. Bli starkare i marklyf

Slutläge – Rätt utförd marklyft teknik

 

När sedan stången ska släppas ner igen är det viktigt att benen böjs tillsammans med ryggen när den fälls framåt, så att det inte bara är korsryggen som belastas vid tillbaka gången.

 

 

Taggar: Marklyft tips, teknik, utförande (för både tjejer och killar). Bli starkare i marklyft

 

Läs mer om marklyft på marklyft.nu

 

Samtliga rekommenderade ryggövningar: T-bar rodd, rowning specialSmala latsdrag framför huvudetV-latsdrag / Latsdrag med v-handtag – Vanliga marklyft – Rygglyft / hyperextensions