Ryggen är en stor muskelgrupp och många har problem med att träna ryggen så att en bra muskeltillväxt utvecklas över hela ryggen.

Bristande insikt i ryggmusklernas biomekanik och dåligt tekniskt utförande vid ryggövningar (in-effektiv ryggträning) är orsakerna till dåligt utvecklade ryggmuskler trots många övningar under ett träningspass.

Väldigt vanligt är överutvecklade övre och yttre latissimus dorsi och teres major, vilket leder till att dessa övereutvecklade starkare ryggmuskler stjäl arbetet från de svagare delarna av ryggen, oavsett hur mycket ryggträningen varieras och oavsett vilka övningar som används i för att träna ryggen och ens ryggmuskler.

Dock finns det några saker man kan fokusera på när man ska träna ryggen för att komma till rätta med problemen och uppnå en effektiv ryggträning:

 

  • Tummen ska placeras runt handtag och stänger för att på så sätt isolera bort bicepsmuskulaturen vid ryggträning.

 

  • Sträva efter att träna ryggen med rätt greppvidd genom att i ryggövningarnas sträcklägen noggrant känna efter var ryggen sträcks ut som allra mest.

 

  • Lägg fokus på att använda rätt startdrag i ryggövningarna genom att verkligen känna efter så att ryggmusklerna aktiveras från början istället för att en stor del av rörelsen utförs med armarna istället.

 

  • Undvik alltför mycket svankande i många ryggövningar som leder till att muskelarbetet när man ska träna ryggen förläggs till den övre starkare delen av ryggen på bekostnad av övriga delar av ryggen.

 

Bra ryggövningar (för både tjej och kille):

– Bästa ryggövning – T-bar rodd, rowning special i dragmaskin

– Smala latsdrag, teknik, utförande

– V-latsdrag, med v-handtag

– Marklyft tips, teknik, utförande

– Träna korsryggen, ländryggen

 

Effektiv ryggträning övningar. Träna ryggen

 

 

Taggar: Träna ryggen. Effektiv ryggträning, övningar, ryggövningar

 

Ryggövningar på muscles.se