Muskeluppbyggande styrketräning för tjejer påminner en del om muskeluppbyggande träning för herrar över 40 år, som även dem har lägre testosteronnivåer än killar i 20-års åldern,

Testosteron har en kraftig muskeluppbyggande effekt och även tjejer har produktion av testosteron om än bara ca 10 procent av vad en kille i 20-års åldern har.

Tjejer måste delvis därav, på samma sätt som äldre herrar, träna smartare för att uppnå resultat som kommer i närheten av vad en 25-år kille åstadkommer.

Den kraftigaste muskeluppbyggande effekten har dock naturligt tillväxthormon (GH) som både killar och tjejer samt äldre herrar har och vad gäller GH skiljer nivåerna inte lika mycket som vad gäller testosteron.

Riktigt tung styrketräning ökar testosteronnivåerna och är positiv för de tjejer som orkar med detta men för herrar närmare 50-år är tung träning något de bör vara försiktiga med, då kroppen inte tål samma belastning med ökande ålder.

Naturligt tillväxthormon ökar också vid tung träning men även vid intensiv och explosiv träning, vilket både tjejer och äldre herrar bör tillvarata.

En väldigt bra kompletterande träningsmetod för att öka mängden naturligt tillväxthormon och därav få bättre effekt av den muskeluppbyggande styrketräningen, är faktiskt explosiv löpträning i korta intervaller. En träningsmetod som fler tjejer borde komplettera styrketräningen med.

Orsaken till att kortdistans sprinters är väldigt muskulösa har inte bara att göra med en stor mängd styrketräning utan den omfattande explosiva intervallträningen som är obligatorisk för sprinters, innebär även att sprinters har väldigt lätt att utveckla stor muskelmassa p.g.a. att träningsmetoden utsöndrar GH i stora mängder samt att även testosteron nivåerna ökar av träningsmetoden.

Internationella studier har påvisat en ökning av GH på hela 2000% för sprinters samtidigt som testosteron nivåerna ökade med 38%.

Sedan har tjejer oftast bättre möjligheter att styrketräna biomekaniskt korrekt än vad killar har p.g.a. ”en bättre känsla” med muskulaturen och därigenom kan styrketräna striktare och med bättre muskelisolation.

Vad gäller övningar och program vid styrketräning för tjejer kan samtliga övningar på denna hemsida användas med fördel och
här finns ett bra gymträning schema för tjej där löpning ingår två dagar i veckan.

 

Styrketräning för tjejer. Övningar, program. Gymträning, schema för tjej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taggar: Styrketräning för tjejer. Övningar, program. Gymträning, schema för tjej