Liggande lårcurl i maskin är med rätt teknik och utförande en utmärkt övning för mellersta och nedre delen av baksida lår (lårbiceps) men även för att träna de två andra musklerna på lårets baksida, semibranousus och semitendinosus.

Många har problem med att utveckla baksida lår och den främsta orsaken till det är omedvetet fusk. Det är väldigt vanligt att vikten sparkas upp istället för att dras upp samt att vristen hålls sträckt istället för att fötterna är uppböjda.

Vidare skall inte benen hållas isär alltför mycket vid fotkuddarna då det innebär ett dåligt drag i muskelfiberriktningen och man skall även undvika att använda kroppen som hävstång under utförandet av övningen.

Starta övningen långsamt (utan att sparka igång) från ett helt utsträckt läge av lårbiceps i startläget och höj sen upp fötterna under rörelsen så att vristen ej är sträckt.

 

Startläge - Liggande lårcurl i maskin. Teknik, utförande

Startläge – Liggande lårcurl i maskin vid rätt teknik & utförande

 

Håll kvar vikten i 1-2 sekunder i slutläget för maximal kontraktion av lårbiceps.

Sträck sen ut maximalt igen i slutläget och starta om övningen.

 

Slutläge - Liggande lårcurl i maskin. Teknik, utförande

Slutläge – Liggande lårcurl i maskin vid rätt teknik & utförande

 

 

Taggar: Liggande lårcurl i maskin. Teknik, utförande. Övning för baksida lår.

 

Läs mer om liggande lårcurl på muscles.se

 

Samtliga rekommenderade benövningar: Knäböj / benböj – Enbensknäböj – Benspark i maskin – Liggande benpress i maskin – Raka marklyftLiggande lårcurl