V-latsdrag eller latsdrag med v-handtag, v-grepp är vid rätt teknik och utförande en nyckelövning för nedre delen av ryggen (latissimus nedre del), ett problemområde inom ryggträningen. Övningen tar dock även på övriga ryggen i viss mån.

För att övningen skall kunna attackera nedre delen av ryggen krävs god teknik och koordination vid utförandet men den är väldigt belönande när tekniken sitter där.

Vid utförande så fatta v-handtaget (två vanliga handtag kan användas om v-handtag saknas) och sträck ut skulderbladen och ryggen maximalt i startläget.

 

Startläge - V-latsdrag (med v-handtag) vid rätt teknik och utförande

Startläge – V-latsdrag (med v-handtag) vid rätt teknik och utförande

 

Dra ner handtaget långsamt samtidigt som ryggen böjs bakåt så att handtaget i slutläget når nedre delen av bröstet och håll kvar handtaget där i 1-2 sekunder så att latissimus kontraheras maximalt.

 

Slutläge - V-latsdrag (med v-handtag) vid rätt teknik och utförande

Slutläge – V-latsdrag (med v-handtag) vid rätt teknik och utförande

 

Släpp upp handtaget kontrollerat och sträck ut ryggen och skulderbladen maximalt igen i startläget.

Viktigt är att tänka på är att om handtaget inte dras ner tillräcklig långt ner på bröstet, attackerar övningen övre latissimus och teres major istället för nedre latissimus.

 

Taggar: V-latsdrag (med v-handtag) vid rätt teknik och utförand(för både tjej och kille)

 

Läs mer om V-latsdrag (med v-handtag)

 

Samtliga rekommenderade ryggövningar: T-bar rodd, rowning specialSmala latsdrag framför huvudetV-latsdrag / Latsdrag med v-handtag – Vanliga marklyft – Rygglyft / hyperextensions