Att träna övre delen av bröstet kan vara svårt om man inte tränar övre bröstmuskler med rätt övning och biomekanisk korrekt träning.

För träning av övre bröstmusklerna är sittande cable cross med hög lutning på bänken, vid rätt teknik och genomförande en avancerad men effektiv specialövning. Övningen tränar de bröstmuskler som ligger närmast under nycklbenen, den så kallade ”hyllan” som är ganska svår att komma åt.

Med cablecross:en går det att komma åt och träna denna del av bröstet på ett sätt som inte är möjligt med stång eller hantlar.

När det gäller pressar med stång och hantlar med en lutning på över 30 graders vinkel attackeras främre delen av axeln i högre grad än bröstmusklerna, som till stor del kopplas bort vid högre bänklutningar.

Vid övningsutförandet ska bänken vinklas till ca 70 grader och den ska placeras mittemellan kabelcross handtagen.

Fatta handtagen med händerna uppåt och armarna riktade svagt framåt och nedåt. Spänn bröstet och dra igång övningen med övre delen av bröstet.

 

Startläge - Sittande cable cross med hög lutning - Träna övre delen av bröstet

Startläge – Sittande cable cross med hög lutning – Träna övre bröstmuskler

 

För upp handtagen i en både uppåt tills händerna möts snett ovanför huvudet.

Sänk armarna långsamt i samma båge till bottenläget nåtts och upprepa rörelsen.

 

Slutläge - Sittande cable cross med hög lutning - Träna övre delen av bröstet

Slutläge – Sittande cable cross med hög lutning – Träna övre bröstmuskler

 

 

 

Taggar: Träna övre delen av bröstet. Övre bröstmuskler övning, träning. Träning av övre bröstmusklerna. Sittande cable cross med hög lutning, teknik, genomförande (för både tjej och kille)

 

Läs mer om sittande cable cros flyes på muscles.se

 

Samtliga rekommenderade bröstövningar: Lutande bänkpress – Cable cross – Pec-deck flyes – Cable cross med hög lutning – Breda V-dips