Raka marklyft är med rätt teknik och utförande en väldigt bra övning för nedre halvan av lårbiceps (samt även för övre om den utförs med lätt böjda knän istället för raka).

Raka marklyft eller vanliga marklyft är alltså ingen relevant fråga då den ena används för att träna lårbiceps och den andra är en basövning som tar på korsryggen samt fram och baksida lår.

Raka marklyft går att utföra både i Smith maskin och med fri stång (som är att föredra för den som är van övningen).

Ett viktigt tips är att stå på en bänk eller lämplig upphöjning som gör det möjligt att komma djupare ner i övningen, så att lårbiceps kan sträckas ut maximalt.

Vidare skall kroppstyngden ligga på främre delen av foten under hela utförandet av raka marklyft, annars blir övningen ganska verkningslös.

Starta övningen genom att sänka ner stången tills den i bottenläget befinner sig precis ovanför tårna (så nära som vigheten tillåter), vilket är viktigt så att kroppstyngden ligger så långt fram som den ska.

 

Raka marklyft vid rätt utförande och teknik - Bottenläge

Bottenläge för raka marklyft vid rätt utförande och teknik

 

Från bottenläget skall stången långsamt dras upp utan att höften förs bakåt, tills stången passerat halva låret där toppläget har nåtts och stången sänkes igen. Om stången dras helt upp förloras muskelspänningen i lårbiceps.

 

Raka marklyft vid rätt utförande och teknik - Toppläge

Toppläge för raka marklyft vid rätt utförande och teknik

För variation kan övningen utföras med lätt böjda knän som gör att den tar på övre halvan av baksida lår alternativt att första halvan av reps körs med raka ben och andra halvan med lätt böjda.

Raka marklyft påfrestar korsryggen till viss del så därav är det viktigt att övningen utförs långsamt och strikt, samt att höften inte rör sig fram och tillbaka,

Taggar: Raka marklyft, tips, teknik, utförande (för både tjej och kille). Raka marklyft eller vanliga marklyft?

 

Läs om raka marklyft på muscles.se

 

Samtliga rekommenderade benövningar: Knäböj / benböj – Enbensknäböj – Benspark i maskin – Liggande benpress i maskin – Raka marklyftLiggande lårcurl