Stående drag till hakan med skivstång eller curlstång är med rätt teknik och utförande en riktigt bra övning som aktiverar hela axelmuskulaturen (hela deltoideus) och då speciellt mellersta deltoideus som främst bidrar till att få bredare axlar.

Med några special tips så isolerar övningen bort trapezius och förlägger muskelarbetet till axlarna.

Först ska ett grepp på 12-16 cm användas för att armbågarna skall komma högre upp, vilket förhindrar en rotation i axelleden som gör att händerna kan komma högre upp än armbågarna. Om de gör det så förläggs en stor del av muskelarbetet till biceps.

Vidare ska man undvika att armbågarna sträcks ut maximalt i bottenläget, då trapezius kopplas in om de gör det. Trapezius har ju just till uppgift att initialt lyfta upp axlarna.

Vid övningsutförandet så kan man med fördel stå med framfoten på en gummivikt och böja på knäna, vilket stabiliserar övningen och underlättar rätt teknik.

Börja övningen med att placera stången mot låren med något böjda armar och dra upp den 10 cm från kroppen upptill hakan.

 

Se till att armbågarna kommer så högt som möjligt. Håll kvar stången i slutläget i en sekund och sänk den sedan långsamt igen, varefter övningen börjas om igen.

 

 

 

 

 

 

Taggar: Få bredare axlar – Stående drag till hakan med skivstång eller curlstång. Teknik och utförande (för både tjej och kille).

 

Samtliga rekommenderade axelövningar: Sittande press bakom nacken – Stående hantellyft åt sidan – Lutande hantellyft åt sidan – Drag till hakan – Axeldrag i cablecross

 

Läs mer om drag till hakan