Det är ju känt sedan länge att motion frigör endorfiner som gör oss välmående men nu har Svenska forskare även upptäckt (en studie som publicerats i den välrenommerade tidskriften Cell) att
vältränade muskler skyddar hjärnan och skapar även psykiskt välmående.

Vältränade muskler tillverkar ett enzym, KAT, som renar kroppen från skadliga ämnen och muskulösa personer har betydligt högre nivåer av enzymet KAT i musklerna än otränade

Detta enzym bryter ner substansen kynurenin, ett ämne som bildas vid t.ex. stress och som är skadligt för hjärnan.

Personer med depression har bl.a. förhöjda nivåer av substansen kynurenin i hjärnan.

”Depression är en av de vanligaste psykiska sjukdomarna och ett folkhälsoproblem världen över. Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar antalet drabbade till 350 miljoner människor”.

 

Vältränade muskler har alltså en filtrerande effekt som skyddar hjärnan mot skadliga ämnen. Musklernas funktion i det här sammanhanget påminner därav om njurarnas eller leverns funktion som viktiga filtrerande organ.

 

Muskulösa personer har högre nivåer av ett visst enzym KAT i musklerna

Så det lite skämtsamt använda uttrycket ”stora muskler liten hjärna” passar kanske inte längre riktigt in ;- )

 

Med denna nya upptäckt så har regelbunden muskeluppbyggande styrketräning seglat upp som en nästan bättre metod för välbefinnande än motionsträning.

När det gäller utsöndring av endorfiner har styrketräning inte visat ge samma effekt som cykling, löpning eller annan konditionsträning. För att kroppen ska kunna utsöndra endorfiner krävs intensiv fysisk träning överstigande 30 minuter och efter 45 minuters hård motionsträning kan den smärtstillande effekten t.o.m. motsvara en normal dos morfin.

Utsöndringen av endorfiner märks tydligt speciellt efter träningspasset i form av en stark känsla av välbefinnande.

Men endorfinnivåerna sjunker ganska snabbt efter avslutat träningspass så av den anledningen har muskeluppbyggande träning en mer långvarig effekt på välmåendet då vältränade muskler filtrerar kroppen på skadliga ämnen dygnet runt.

Men för allra bästa psykiska välmåendet är förstås en kombination av intensiv konditionsträning och muskeluppbyggande styrketräning det allra bästa.