Knäböj eller benböj är för många en besvärlig övning att utföra p.g.a. stela fotleder och/eller svaga lårmuskler, som resulterar i att ryggen fälls automatiskt varvid belastningen läggs mer till korsryggen och sätesmusklerna än till benen. Knäböj utförande och teknik blir ofördelaktig så fort ryggen fälls.

Knäböj är också en övning där många tränar med alldeles för tunga vikter i hopp om att bli starkare i knäböj / benböj och av den anledningen fuskas det genom att ryggen fälls för att få hjälp av den starka sätesmuskulaturen, så att de tunga vikterna ska orkas med. För eller senare leder denna knäböj teknik ofta till ryggproblem.

Knäböj med rätt teknik & utförande är dock en utmärkt benövning som tar maximalt på hela quadriceps (den fyrhövdade lårmuskeln).

För korrekt utförande av knäböj placeras stången relativt högt upp på ryggen (placeras den lägre ner som i en styrkelyft knäböj, inbjuder det till att fälla ryggen).

Fötterna skall vara lätt utåt vinklade med ett avstånd på ca 30-40 cm mellan dem.

Stå gärna på någon cm högt underlägg under fötterna då det underlättar rätt teknik i benböj.

Börja övningen med att böja på knäna samtidigt som dessa skjuts fram maximalt, vilket innebär att höfterna följer med automatiskt och ryggen hålls i en bra position.

 

Startläge_ Knäböj, benböj, tips, teknik, utförande. Bli starkare i knäböj

Startläge – Knäböj med rätt teknik och korrekt utförande

När låren är parallella med golvet i bottenläget, vänder man sakta utan att studsa. Om man studsar i bottenläget går man miste om den mycket viktiga negativa fasen (som är speciellt viktig i just knäböj) samt riskerar bristningar och skador i knäsenan.

 

Slutläge_Knäböj, benböj, tips, teknik, utförande. Bli starkare i knäböj

Slutläge – Knäböj med rätt teknik och korrekt utförande

 

Från bottenläget hålls kroppen lätt framåtlutad när stången pressas upp samtidigt som knäna hålls kvar långt fram så länge som möjligt för maximal spänning i lårmusklerna.

 

 

Taggar: Knäböj, benböj, tips, teknik, utförande (för både tjej och kille). Bli starkare i knäböj.

 

Läs mer om knäböj på knäböj.nu

 

Samtliga rekommenderade benövningar: Knäböj / benböj – Enbensknäböj – Benspark i maskin – Liggande benpress i maskin – Raka marklyftLiggande lårcurl